donderdag 18 september 2014

Donkere vrouw krijgt jonger borstkanker | GezondheidsNet

Borstkanker bij de etnische vrouw 

Jaren geleden tijdens mijn stage huidtherapie, werd er in het vakblad van Nu '91 al over geschreven, dat kanker, m.n. borstkanker bij het negroïde ras sneller ontwikkelt dan in het caucasische ras. Ik heb er in al die jaren niet meer aangedacht tot op het moment dat ik gericht gingen surfen op het net naar borstkanker en etnische huid.

Nu de maand oktober weer in aantocht is en de borstkanker maand, Pink Ribbon en andere partijen meer aandacht besteden aan deze veel voorkomende aandoening bij vrouwen en een klein percentage bij de mannen.

Vind ik het nog steeds stuitend dat er weinig tot geen aandacht besteed wordt aan, die groep waarbij deze ziekte zich op veel jongere leeftijd voordoet en sneller ontwikkelt dan bij het Caucasische (blank) ras. Namelijk de etnische vrouw.

Je hoort en ziet nauwelijks iets in de media over etnische vrouwen en borstkanker. Is de incidentie vergelijkbaar als bij de blanke vrouw?  Hoe ontwikkelt deze aandoening zich naar verhouding? Wat is de prognose (overlevingskans) t.o.v. de blanke vrouw?

Maar feit blijft wel dat de donkere vrouw (niet gespecifieerd, welke etniciteit hieronder valt: negroïde, aziatisch, diaspora, etc.). Rond hun 46 e levensjaar te kampen hebben met borstkanker en een blanke vrouw (europees, noord- amerikaans, euraziatisch), rond haar 67 e levensjaar.
Bron: Donkere vrouw krijgt jonger borstkanker | GezondheidsNet

Is de gemiddelde "donkere vrouw" wel op de hoogte van dit feit? Hoe vaak controleert de "donkere vrouw" haar borsten? Wat weet de huisarts of specialist over kanker in zijn algemeenheid i.c.m. etniciteit?

Waarschijnlijk niet zoveel, als wel zou moeten. Waar zou dat aanliggen?
Onverschilligheid, financieel, desinteresse vanuit de medische wereld. Desinteresse vanuit de "donkere vrouw" zelf?

Ik ben weleens benieuwd naar die "donkere vrouw" die te maken heeft gehad met borstkanker of iemand kent of heeft gekend die borstkanker heeft gehad.

Hoe werd de diagnose vastgesteld? Werden de borsten maandelijks onderzocht?

Hoe stond/staat de huisarts/specialist tegenover het maken van een mammografie, als de patiënt een bezoek brengt aan de huisarts?

Het is in de Nederlandse gezondheidszorg de gewoonte om na je 50 ste, pas in aanmerking te komen voor diverse preventieve onderzoeken.

Zou het niet eens tijd worden dat, er een nieuw zorgplan wordt opgesteld gericht op preventie, etniciteit en kostenbesparing? Aan de boeg van het schip en niet op de achtersteven. M.a.w. "monstert na de maaltijd." Dit geldt niet alleen voor borstkanker, al dan niet gerelateerd aan de etnische vrouw, maar voor alle aandoeningen?

Saskia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten