zaterdag 24 januari 2015

Wat smeer je op je huid?

Enig idee, wat je dagelijks op de huid aanbrengt?
De meeste consumenten, hebben geen idee, wat er dagelijks via de huid wordt opgenomen en uiteindelijk in de bloedbaan terecht komt en vandaar uit verder getransporteerd wordt naar de lichaamscellen.

Crème, zalf, lotion
Het aanbrengen van een crème, zalf, lotion afkomstig uit de reguliere markt of op recept verkregen, kan stoffen bevatten, die bij langdurig gebruik tot huidaandoeningen: als contacteczeem of hyperpigmentatie kunnen leiden.

Vele ingrediënten, die verwerkt worden in een product of dat nu bestemd is voor de cosmetische markt of de medische wereld, zijn niet 100% vrij van schadelijke stoffen. Bij kortdurend gebruik, minder dan 1 maand, kan het effect van een schadelijke stof beperkt blijven. Maar bij landurig gebruik en hoge dosis. Kan het een ander verhaal worden. Blijvende schade als, roodheid, overgevoeligheid, pigmentvorming kunnen het resultaat zijn.

Sluipschutters
"Sluipschutters", noem ik ze. Die o zo, onschuldig lijkende additieven, die je cosmetica of andere verzorgende producten bevatten om ze langer houdbaar te maken, lekker op je huid te laten aanvoelen, lekker geuren of een mooi kleurtje hebben. Al onze zintuigen willen tenslotte geprikkeld worden. 

Maar wat doen al die stoffen, om onze huid te beschermen, tegen die vrije radicalen, vervuiling?
Niet datgene, waarvoor ze zouden moeten dienen. 

Verrijkt met.....

Een kreet als "verrijkt met...", wilt suggereren dat er meer van een werkzame stof is toegevoegd, voor een beter resultaat. De werkelijkheid, doet anders vermoeden. De hoeveelheid van de werkzame stof, is relatief gezien te weinig om effectief te kunnen zijn. De plaats van het "verrijkte" ingrediënt, op het etiket geeft een indicatie over de mogelijke hoeveelheid die verwerkt zit in bijvoorbeeld een crème.

100%, achterhalen hoeveel er van een ingrediënt verwerkt is, is voor de consument niet te achterhalen, dat is en blijft het geheim van de kok.

Er zijn een aantal stoffen verwerkt in cosmetische producten, die tot irritatie in de huid kunnen leiden bij langdurig gebruik. In het volgende overzicht, zijn een aantal ingrediënten opgenomen die veelvuldig in cosmetica worden toegepast. Tussen Europa en de VS, kunnen er verschillen zijn in actieve werkzame stoffen die wel zijn toegestaan in cosmetica en welke niet. 
Het eerder geplaatste overzicht is gebaseerd op stoffen zoals deze kunnen voorkomen in cosmetica verkocht in de Verenigde Staten. 

Richtlijnen, wetgeving en beweegredenen in de diverse landen kunnen tot een ander inzicht komen of een actieve werkstof schadelijk is voor de mens of dat het te schadelijke effect te verwaarlozen is.

Het etiket
Het leren lezen en interpreteren van de ingrediëntenlijst, kan meer inzicht geven, of een product "voldoende" werkzame bestanddelen bevat om effectief te kunnen zijn. 

De plaats van het ingrediënt op het etiket, kan meer inzicht geven in de "hoeveelheid" dat verwerkt zit in een pot met crème. Als de ingrediëntenlijst fictief verdeeld wordt in 3 delen. Kun je beter beoordelen of het desbetreffende product, datgene is waar je naar op zoek bent. Om jouw huidprobleem aan te pakken.

Bevinden zich in het eerste derde deel van het ingrediënten overzicht, merendeels conserveringsmiddelen op synthetische basis, kun je er gerust vanuit gaan. Dat er weinig actieve ingrediënten zijn opgenomen in dat ene potje crème.
Hoe lager een ingrediënt op het etiket staat vermeld, hoe minder ervan verwerkt is. Helaas worden er geen grammen, milliliters en percentages vermeld op de ingrediënten overzicht van cosmetica zoals wel het geval is bij voedingsetiketten.

Wat kost het?
Wat is de prijs van een goed product? Deze vraag is zeer lastig te beantwoorden. Ieder merk, kent een eigen samenstelling. Het lezen en interpreteren van de ingrediënten op het etiket van je potje crème, bepalen eerder of het de moeite waard is om het artikel aan te schaffen.

Saskia, huidtherapeut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten