zaterdag 24 januari 2015

Behandelmethoden pigmentstoornissen

Er zijn diverse producten, behandelingen en apparatuur verkrijgbaar voor het behandelen van pigmentstoornissen als donkere en lichte vlekken.

Voor lichte vlekken kan er weinig aan een verbetering/ herstel worden gedaan. In het begin stadium van het ontstaan (na 6-12 maanden) kan het gebruik van een PUVA- lamp (alleen onder dokters voorschrift), worden gebruikt. De effectiviteit is afhankelijk van de oorzaak, die tot depigmentatie van de huid heeft geleidt.

Camoufleren van de pigmentvlek met een dekkende foundation/concealer met een hoog pigmentgehalte, kan vaak de enige optie voor een dergelijk huidprobleem zijn.

In het geval van de donkere verkleuring zijn er meerdere mogelijkheden:
- laserbehandeling (alleen voor de lichte huiden);
- dermaroller/-pen;
- fruitzuurpeelingen;
- chemische peeling (alleen lichte huiden);
- camouflagetherapie
- oplichtende producten op plantaardige basis, zoals arbutin, vitamine C (hoge concentratie), kojic acid,   zoethout;
- medicatie (hydroguinone);
- vitamine A (tretinoïne), alleen 's avonds te gebruiken;
- microdermabrasie.

Het merendeel van de bovenstaande producten, kan alleen voor een korte periode achtereen gebruikt worden. Het effect van een behandeling of product kan nog maanden doorwerken, na de laatste uitvoering.

In een getinte huid is het belangrijk om voldoende tijd tussen de behandelingen te laten om de huid de kans te geven volledig te herstellen. Gebeurt dit niet, kan de huid ondanks de goede resultaten die bereikt kunnen worden met een behandeling kan de huid, alsnog nieuwe pigmentvlekken gaan vertonen of de reeds aanwezig pigmentvlek verergeren.

Vragen over producten en/of behandelingen die effectief kunnen zijn voor het behandelen van donkere of lichte pigmentvlekken of het camoufleren ervan. Kunnen gesteld worden tijdens een consult (maak via de online agenda (zie app aan de linkerzijde van de pagina) een afspraak) of bekijk in de webwinkel op www.mellacare.nl, welke producten er zijn op het gebied van pigmentvlekken.

Saskia, huidtherapeut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten