zaterdag 24 januari 2015

Pigmentvlekken

Pigmentbeschadigingen kennen diverse stadia.
Hoe donkerder (donkerbruin-grijs/blauw) de pigmentvlek, hoe dieper de schade zich in de huid bevindt. 

De kans op volledig herstel, wordt daarmee aanzienlijk verkleind.
Een donkere verkleuring meestal in het gezicht kan er "plotseling" zijn. Het lijkt voor het oog dat een pigmentvlek donker of licht er opeens is. Dit kan het geval zijn bij een ontsteking in een talgklier. De ontsteking te herkennen als roodheid, kan als deze te lang aanhoudt een donkere en is sommige gevallen een lichte vlek worden.

Deze beschadiging in de epidermis (huidlaag die je kunt oppakken met de vingers), kan op korte termijn zijn ontstaan, stoten, schuren, irritatie, ontsteking. Maar een pigmentvlek kan zich ook pas later voor doen, bijv. na een paar weken 2> of zelfs maanden.
Een proces dat zich langzaam ontwikkelt, zoals een olievlek op zee.

Pigmentvlekken, die op deze laatste manier zijn ontstaan. Kunnen veroorzaakt worden door:
- hormoonschommelingen (menopauze, pilgebruik, disbalans van de hormonen (vrnl. bij vrouwen);
- langdurig en intensief gebruik (verkeerd of te sterk) van medicatie uitwendig gebruik;
- agressieve huidverzorgingsproducten (synthetische basis);
- make up;
- eczeem/ psoriasis: krabben, wrijven, jeuk;
- allergie;
- agressieve/ verkeerde behandeling/werkwijze.



Als de huid na gebruik van een product/medicatie of een behandeling, langdurig rood, gevoelig en pijnlijk blijft aanvoelen. Is het wel zo verstandig de huid zoveel mogelijk te koelen.

Net zolang tot dat de warmte uit de huid trekt, de roodheid, branderig gevoel afnemen.

Laat de huid de komende weken 2-4 weken, in enkele gevallen (gevoelige huiden, huiden die in een slechte conditie verkeren), tot rust komen. De herstelperiode, zal nu ingang gezet worden.

Het smeren met allerlei producten om die roodheid, droge en trekkerige gevoel te reduceren, kan in enkele gevallen tot een blijvende schade van de huid leiden. Van buiten ziet de huid er rustig en kalm uit, maar van binnen zijn de lichaamsprocessen volop aan het werk, de schade die voor het blote oog niet zichtbaar is te herstellen.

Na een paar dagen of weken, kan zich een lichte of donkere vlek af tekenen in de huid. Grijp dan niet naar allerlei oplichtende producten of behandelingen. Deze zullen eerder kwaad dan goeds doen voor de huid in deze cruciale herstelperiode. Dit is met name in het geval van een getinte huid. De pigmentverdeling in alle 7 huidlagen, spelen o.a. een belangrijke rol in de ernst van de beschadiging en het herstel ervan.

Liever een paar maanden langer wachten op herstel van de huid, dan jaren bezig zijn de schade terug te draaien.

Genezen van een huidbeschadiging, neemt meer tijd in beslag dan het ontstaan ervan. Wees geduldig met je huid, je hebt er tenslotte maar één.

Voor advies kun je bij www.mellacare.nl, terecht. Of bel +31 06 81 60 00 04 tijdens openingstijden (zie website).

Saskia, huidtherapeut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten